آموزشآموزشهای سینمایی
آموزش تصویربرداری(۱۵): سیستم انترلیس Interlace
درس پانزدهم از مجموعه آموزش تصویربرداری به مبحث آشنایی با سیستم انترلیس Interlace میپردازد.
همان طور که درس «وضوح تصویر» بحث کردیم، از عوامل موثر بر کیفیت تصویر، فرمت آن است. در دروس پیشرو به بررسی فرمتهای گوناگون خواهیم پرداخت.
سیستم اینترلیس اولین سیستم تبدیل ضبط تصویر بر روی نوار یا حافظه دیجیتال است. در این روش همان طور که گفته شده است، تصاویر خط به خط خوانده میشوند. این خوانش به گونهای است که ابتدا خطوط فرد خوانده شده، و در دامنهای از اطلاعات (Data Field) ذخیره میشوند و سپس خطوط زوج خوانده میگردند. به دامنهی ناشی از خطوط فرد دامنه فوقانی و به دامنه اطلاعاتی ناشی از خطوط زوج دامنه تحتانی میگویند. ترکیب این دو دامنه یک فریم از تصویر را ایجاد میکند.
علت استفاده از این روش این بوده است که در گذشته، سیستمهای تلویزیونی برای ضبط و ارسال اطلاعات مربوط به یک فریم، هنوز سرعت لازم را نداشتهاند.
معایب ضبط اینترلس:
۱- اولین اشکالی که در کار با سیستم اینترلیس به آن بر میخوریم، “Aliasing” یا دندانهای شدن خطوط مورب است. این اشکال هنگامی پدید میآید که از یک سوژه با سرعت بالا تصویر میگیریم. این اتفاق به این علت رخ میدهد که هنگام ضبط خطوط فرد و ذخیره شدن در دامنه فوقانی، سوژه در مکان A قرار دارد ولی هنگام ضبط دامنه تحتانی سوژه به علت گذشت زمان به مکان B منتقل میشود. چون سرعت سوژه بالا است جابهجایی در زمان کوتاه بین ضبط دو میدان قابل توجه بوده و باعث میشود تا تصویر به صورت دندانهِ دندانه دیده شود.
۲- اشکال بعدی “Twitter” است. این اشکال هنگام به وجود میآید که از خطوطی افقی که در تصویر بالا پایین میروند، تصویربرداری میشود. در این حالت حرکت این خطوط با لرزش همراه خواهد بود. این مشکل در تیتراژ پایانی فیلمها به خوبی قابل مشاهده است.
۳- مشکل دیگر به دلیل اینکه دوربین ابتدا میدان فرد و سپس میدان زوج را اسکن میکند، به وجود میآید. این عمل سبب میشود که میدان فوقانی کسری از ثانیه زودتر از میدان تحتانی به نمایش در بیاید. این مشکل در افکت اسلوموشن یا FreezFrame مشهودتر است به خصوص هنگامی که فیلم با فریم در ثانیهی بالا ضبط شده باشد و آن را آهسته کنیم.
برای اینکه ویدئوی اینترلیس به پروگرسیو تبدیل شود و یا به روی فیلم کشیده بشود، باید بر روی آن عمل deinterlaced انجام بگیرد. این عمل به این معنی است که دیگر فریمها به حالت دو میدانِ اطلاعاتی ذخیره نمیشوند، بلکه با هم ترکیب شده و یک فریم پروگرسیو را میسازند.
پروگرسیو (Progressive) نوع دیگری از اسکن و ضبط فریم است که در درس بعدی به بررسی آن میپردازیم.